פתיחת חנות בדירת מגורים בבית משותף

שאלה:

בבית משותף (יש גם סעיף בתקנון לא לשנות יעוד היחידות) האם מותר לפתוח חנות בבית שגם גר בו למכירת מוצרים והאם עליו להשתתף במס גבוה יותר, והאם ניתן למנוע אותו בסוג כזה של שימוש בדירתו.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

מותר להתנות את ההסכמה למכור מוצרים בבית בכך שהוא ישלם מס גבוה יותר, בהתאם למספר הנכנסים ויוצאים הנוספים ביחס לדירת מגורים רגילה. לגבי אם ניתן למנוע מכל וכל, תלוי כמה לקוחות באים ועד כמה הדירה דומה לחנות.

מקורות:

מעיקר הדין, בחצר ניתן למנוע שלא להכניס לקוחות ובמבוי שאינו מפולש יש מחלוקת השו"ע והרמ"א אם ניתן למנוע. עיין שו"ע חו"מ סי' קנו סעיף א. הרבה מהדיינים סוברים שחדר מדרגות דינו כמבוי שאינו מפולש ולא כחצר, כיון שאין עושים בו תשמישים צנועים. למעשה, קצת מכירות נהוג שלא לעכב ולא נראה שזה ייחשב כשינוי ייעוד. ומאידך הבאת הרבה לקוחות, פשוט שכדי למנוע מצב כזה נקבע בתקנון שאסור לשנות ייעוד והעובדה שהדירה משמשת גם למגורים לא מוסיפה לשכנים כלום.