לקחת מזוודה נוספת כאשר אדם אחר שילם על כך

מישהו רצה שאני אקח לו איתי מזוודה במטוס להביא אותה למישהו לעיר שלי.
אך במידה והוא שילם על המזוודה, כלול היה בתשלום גם אפשרות לקחת מזוודה בחזור, כי אין דבר כזה לשלם מזוודה רק להלוך לבד אלא שהחזור כלול.
אכן, אני רציתי לשאול אם מותר לי להנות מזה ולהביא בחזור מזוודה שהיא תהיה שלי, לא ניתן לי לדבר איתו כי אין לי מספר הטלפון שלו.

תשובה:

שלום רב,

אנו מתנצלים על האיחור במתן התשובה,

אין בעיה הלכתית לקחת מזוודה נוספת בחזור ללא רשות מהאדם ששילם עליו.

הייתי מציע לברר מראש שאכן יש לך את ההטבה למזוודה נוספת גם בחזור. בחברת אל-על מחייבים על כל כיוון בנפרד.

מקורות:

לעניין אם יש במקרה זה טענה של 'זה נהנה וזה לא חסר' תלוי עד כמה היה הנוסע אמור ליהנות מכך. עיין בנודע ביהודה תנינא סי' כד. כל זה לעניין אם המשלם יכול לדרוש מהנוסע להשתתף בתשלום, אבל ודאי שאין חובה לבקש רשות, כיון שהמטוס אינו שלו, וכן אין חובה לשלם או לעורר אותו אם הוא לא יודע ולא תובע. עיין נתיבות סוף סי' יז.