האם הבעל חייב לגרש את אשתו שזינתה בהסכמתו

שלום כבוד הרבנים

רציתי לשאול אתכם יש היום נשים שהתחתנו עם גברים ובכל זאת היו עם גברים אחרים לעיני בעליהן (ובעליהן לא עושים כלום בעניין) מה שרציתי לדעת האם הגבר השני שישכב עם אישה כזאת עובר על איסור אשת איש כי בעיקרון כבר לאחר שהוא ראה אותה שוכבת עם הגבר הראשון הוא חייב לגרשה

תודה

תשובה:

שלום רב,

אכן. האישה הזו אסורה לבעלה. אמנם יש דעה של האגרות משה שהעלה אפשרות שאם הבעל מודע לכך אפשר שאין זה בגדר "מעילת מעל". וכידוע המהרי"ק שהובא באבה"ע סי' קעח הגדיר את איסור סוטה לבעלה בגדר מעילת מעל באישה, ולכן גם במקרה שהיא שוגגת באיסור (שאז היא לא אמורה להיות אסורה כפי שמבואר בגמרא ביבמות ובסוטה). אולם צריכים לדעת שזה רק באופן שהיא שוגגת באיסור, ואינה מודעת לכך שיש בזה איסור. וגם בזה רבים חלקו עליו ותמהו מאד על אפשרות זו. ראה בקובץ תשובות הגרי"ש אלישיב סוף ח"א. אבל במקרה שהיא מזידה באיסור, אין צד תהיה מותרת לבעלה.

האם הבעל חייב לגרשה או לא. אני מניח שכוונתך לשאול האם היא אסורה לבעלה או לא. והתשובה לכך היא ברורה: אסורה. אולם האם יש חובה לבעלה לגרשה או שהוא יכול לעגן אותה ולא לתת לה גט למרות שאינו רשאי לחיות איתה. זה מחלוקת בפוסקים. מחלוקת זו מובססת על דברי התוס' בזבחים ב,ב ששם נראה מדבריהם שהוא אינו חייב לגרשה. וראה בדרוש וחידוש רע"א בסוף הספר שם הודפס תשובת רע"א, וההתכתבות בהיתה לו בנושא. ובכל אופן, מאחר שאני מעריך שלא זו היתה כוונת השואל, אין כאן המקום להאריך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני הבנתי שהשאלה היא – האם הגבר השני שיהיה עם האשה עובר גם הוא על איסור א"א. כי לכאורה הראשון היה צריך לגרשה.
    ומהתשובה נראה שזה אסור כל עוד לא ניתן הגט.
    בין אם כי יכול להיות שעיגן אותה ומותר לו לדעה א', או שהאיסור היה בשוגג ואז לא חייב לגרש אותה ללמהרי"ק.
    אבל למה לא נציע – שכל עוד לא היה גט אינה מגורשת ?

  2. כל עוד אין גט ודאי שהיא אשת איש גמורה ואסורה לשני מצד איסור אשת איש ולבעלה מצד איסור לבעל. לאחר שיגרשה היא אסורה לשניהם מצד איסור לבעל ולבועל