הקם סמוך לחצות היום, מה יתפלל שמונה עשרה או ברכות קריאת שמע?

שלום הרב,
אם בעקבות מחלה קמתי כמה דקות לפני חצות ולא אספיק לומר ברכות ק"ש ואז שמו"ע צריך להתפלל קודם שמו"ע?

תשובה:

שלום רב,

עדיף קודם להתפלל קודם שמונה עשרה מיד, משום שכתב הרמב"ם שגם לאחר זמן תפילה למרות שלא יצא ידי חובת תפילת שחרית בזמנה, ידי חובת תפילה יצא. וברכות קריאת שמע כבר אינו יכול לומר לאחר חצות. נראה שכך עדיף משתי סיבות: ראשית תפילת שמונה עשרה חשובה מברכות קריאת שמע, שנית, לדעת רוב הפוסקים כלל לא ניתן לומר ברכות אלו לאחר זמן תפילה [ראה שו"ע סי' נח סעיף ו], אלא שנהגו לומר אותן בדיעבד עד חצות היום כמובא בקיצור שולחן ערוך סי' יט ובהגה' חתם סופר בסי' נח, בשונה מתפילת שמונה עשרה שכאמור יש לה משמעות גם לאחר עבור הזמן.

רפואה שלמה!