דמי שדכנות כאשר היו 4 שותפים בהצעה והצדדים גמרו בעצמם

בס"ד
אבקש לברר מה הדין לגבי תשלום דמי שדכנות, אם בכלל חל, ואם כן, כיצד יש לחלקו במקרה דלהלן:

א. סיפרה לחברתה ב. בשיחת חולין אודות בת שהיא מכירה המצויה בשידוכין, מראה, סגנונה, שאיפותיה וכדו'. ב. שיתפה את אחותה ג. במידע. ל-ג. נודע משיחותיה עם חברתה ד. שיש לה אח בשידוכים והיא התרשמה שזה יכול להתאים לבת. ארבעת המעורבות העבירו מידע ביניהן, מספרי הטלפונים של הבחור והבת הועברו אליהם. הבחור והבת שוחחו בטלפון ונערכו פגישות ביניהם ללא כל התערבות של מי מהמעורבות וכעבור זמן מה התארסו.

כך השתלשלו הדברים.

תודה מראש על התשובה והנימוקים.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בעלת הרעיון היא ג. ונחלקו הפוסקים אם מגיע לה חלק מדמי השדכנות. המציע הוא זה שהציע בפועל לחתן או לכלה או להוריהם. עבור העברת מספרי טלפון לא מגיע שום תשלום.

בשאלה נכתב ש"ארבעת המעורבות העבירו מידע ביניהן". לא ידוע על תוכן המידע ואינני יכול לענות אם מגיע על כך שכר.

כמדומני שנהוג שבמקרה שהצדדים גמרו את השידוך בעצמם מגיע למציע שכר מלא. וכאמור נחלקו הפוסקים אם מגיע גם חלק לבעלת הרעיון.

מקורות:

לעניין בעל רעיון עיין עלון המשפט גליון 54 עמוד 3 דין 6.

לעניין תשלום למתחיל כאשר הצדדים גמרו בעצמם, עיין שם גליון 58 עמוד 4 דין 6.