מודעת תיווך במקביל למודעת בעלים

האם יש חיוב לשלם למתווך, שפרסם מודעת מכירה או השכרה על דירה שגם הבעלים שלה פרסמו בעצמם מודעה לגביה, באופן שהמתעניין ממילא נתקל/עשוי היה להיתקל גם במודעה של הבעלים, אף ללא המודעה של המתווך?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם השיג את הדירה מהמידע שבמודעה עצמה, ללא צורך צורך להתקשר למתווך, בין כך אין חיוב לשלם דמי תיווך, משום שמסתבר שהמתווך הפקיר את המידע המופיע במודעה.

אם הוא לא הבין מהמודעה עצמה והיה צריך להתקשר, למה הוא התקשר למתווך ולא למוכר עצמו, אם אכן ראה את שתי המודעות?

עיין עוד בנושא זה בשו"ת הליכות ישראל סי' לח-לט ובקובץ הישר והטוב ח"ה עמוד לז.