האם יש ענין להפריש חלה בעצמו?

שמעתי שאם אני לש את הבצק וכל החומרים שלי, יש בעיה לתת למישהו אחר לעשות את ההפרשה האם יש לזה סמך בהלכה?
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

ודאי שאין כל בעיה לתת למישהו אחר להפריש. הפרשת חלה כמו כל תרומות ומעשרות, וכמו כל מצוות התורה ניתן לעשות ע"י שליח, (מלבד מצוות שאדם חייב לעשות בגופו, כמו ישיבה בסוה שכמובן שאינו יכול לעשות שליח, או הנחת תפילין שאדם אינו יכול לעשות שליח שמישהו אחר יניח תפילין על ידו – של השליח כמובן).

יתרה מזו, כל דיני שליחות נלמדים משלשה פסוקים כמבואר בהרחבה במסכת קידושין (מא,ב), ואחד מהם הוא מ"גם אתם" הנאמר בדיני תרומה.

יש אפילו ניתן בפוסקים האם אפשר להפריש חלה של מישהו אחר ללא ידיעתו מדין "זכין לאדם שלא בפניו" (במקרה שזו זיה עבורו) ראה קצות החושן סי' רמג, אבל לא נרחיב בזה כאן, בטרם נשאלנו על כך.

אמנם, כידוע, יש מושג כללי, של "מצווה בו יותר מבשלוחו" לכן ודאי שאם אתה יכול להפריש חלה, אין טעם לתת לאחרים להפריש. לכן במקרה שבעל הבית יכול להפריש בעצמו, אחר לא יכול להפריש עבורו ללא ידיעתו, כי אין זה זכות עבורו שהרי מצווה יותר בבעל הבית בעצמו.