הפרשת חלה מתערובת דגן ושאר קמחים

שאלה:

האם ניתן לעשות הפרשת חלה כהלכתה עם קמחים כגון קמח כוסמין? קמח אורז? קמח תפוחי אדמה? או שילוב שלהם?
האם ניתן להחליף את הסוכר בתחליף מתוק אחר ואת השמרים למשל בסודה לשתייה שעוזרת בהתפחה? מה לגבי הברכות על כל מרכיב שמכניסים? תודה

תשובה:

שלום וברכה

באופן עקרוני הפרשת חלה עושים על קמח שהוא מחמשת מיני דגן, חיטה שעורה שיבולת שועל כוסמין ושיפון. קמחים אחרים אינם מחוייבים בחלה. השאלה מה קורה כאשר אני מערב קמח דגן עם קמח אורז, ובזה הכלל הוא כך:

א. אם הדגן הוא חיטה! ואותו עירבתי עם אורז, אזי אם מורגש היטב טעם הדגן בעיסה, האורז מצטרף להשלים לשיעור החלה, אפילו הוא הרוב, אלא שיש אומרים שבאופן זה ההפרשה תהיה ללא ברכה! אם לא מורגש טעם הדגן אלא טעם האורז, אין חיוב חלה.

ב. אם הדגן הוא משאר ארבעת מיני הדגן ולא חיטה, והאורז הוא הרוב, האורז אינו טפל לו, וצריך שמהדגן לבד יהיה שיעור חלה, אף, שיש שהחמירו גם באופן זה להפריש מספק ללא ברכה – כאשר טעם הדגן מורגש. אמנם אם הרוב הוא הדגן והאורז הוא מיעוט, ויש שיעור בדגן לבד לחיוב חלה, יש להפריש בברכה גם בשאר מיני דגן, ואם אין בו שיעור יפריש ללא ברכה.

ג. בשאר קמחים שאינם אורז אלא קמח תפוחי אדמה או קמח תירס וכדומה, גם בצירוף חיטה יהיה הדין כדלעיל אות ב, כי רק אורז נגרר אחרי חיטה ולא שאר קמחים.

ד. שיעור הפרשת חלה כולל רק את הקמח, שאר מרכיבים כמו סוכר או סודה לשתייה או ביצים לא רלוונטי לנדון כאן.

ה. לגבי הברכה זה תלוי מה אופים אם לחם או מאפה מתוק. תפרטי יותר וננסה לסייע.

מקורות:

דינים אלו מבוארים בשו"ע ונושאי כליו ביו"ד סי' שכד סעיף ט, וראה משפטי ארץ חלה פרק א'.