מוקצה – זבל / צירוף סל במקפיא / באריזות נפרדות

שאלה:

1) בשבת – נייר טישיו שנפל על רצפת הסלון – האם ניתן להרימו מצד גרף של רעי?
2) שקית אשפה המונחת על הרצפה, האם ניתן להזיזה ביד – כדי להשליך לתוכה אשפה – ללא טלטול לא ניתן להשליך לתוכה.
3) שקיות אשפה המונחות על הרצפה – באופן שאינו מכובד האם ניתן להשליכן מצד גרף של רעי?
שאלות בהלכות חלה בצירוף סל:
1)כמה מיני מאפים שמונחים במקפיא, הוציאו סוג אחד והפרישו ממנו חלה – האם מועיל בדיעבד?
2) החייבים בצירוף סל שהיו פחות מכשיעור בתנור, האם כאשר לא הפרישו בצירוף סל, זה משפיע רטרואקטיבית על התנור – טעם בלוע?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. אם זה מפריע מותר לשים בפח, עדיף לקחת עם יעה.

2. תפתח אותה עם יעה.

3. מותר להשליך לפח בחוץ.

1. ראה שמירת שבת כהלכתה פרק מב הערה לט שהגרש"ז אויערבך נסתפק אם מקרר עושה צירוף סל, וכן הסתפק הגר"ח קנייבסקי בדרך אמונה ביכורים פרק ו הל' טז. כך שבכל מקרה ההפרשה היא ללא ברכה, ולגבי זה שהכל באריזות נפרדות:

בדרך אמונה פ"ו הל' טז הביא מבעל הקהילות יעקב שכאשר שמים כמה כלים בתוך כלי אחד הכל מצטרף, כלומר שאם יניח את כל הלחמניות הארוזות בארגז אחד, אין בעיה בכך שהן ארוזות בנפרד. וכן נראה בערוך השלחן סי' תנז סעי' ד. אמנם בשמירת שבת כהלכתה מפקפק בכך בשם הגרש"ז אויערבך [שם פרק מב הערה לט], אבל ראה בדרך אמונה שם בשם הגרי"ש אלישיב שכל החומרא היא רק בכלים ממש, אבל שקיות ניילון בכלל לא חוצצות, וכן נראה בשש"כ שם.

2. אין כל השפעה רטרואקטיבית על התנור שכן באותה שעה היה פטור מחלה.