הפרשת חלה בעיסה שדעתו לחלקה לאנשים אחרים לאחר האפייה

שאלה:

הבת שלי לפעמים לוקחת 2 קילו בצק (אנחנו נוהגים להפריש בברכה על כמות זו), ומכינה קערה קילו למשפחה שלנו, ועוד קערה קילו למשפחות הדרום וכו', ואופה אותם בזה אחר זה.

2 שאלות:
1. האם באופן זה העיסות פטורות לגמרי מהפרשה, שכן היא בכוונה מכינה קילו אחר קילו כאשר כל קילו מיועד למשפחה אחרת.
2. אם אכן פטורים, האם אפשר בכל זאת להפריש "נדבת חלה" לצרף את כל החלות למשל אחרי האפיה ולהפריש חלה עם/בלי ברכה?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר כל העיסה שלה, והיא מתכוונת לחלקה לאחרים רק אחרי האפייה ולא בהיותה בצק, היא מפרישה חלה בברכה, כמבואר בשו"ע בסימן שכו ובט"ז שם ס"ק ב וש"ך ס"ק ה, ולפי שיטת הבית יוסף ושלא כהסמ"ג כפי שציין שם.

מקורות:

מקור דין זה של עיסה על מנת לחלק הוא במשנה בחלה פרק א’ משנה ז’ וכדעת ר’ יוחנן בירושלמי פסקו רוב הראשונים וכמבואר בביאור הגר”א סי’ שכ”ו סק”ז באריכות ובפתחי תשובה שם סק”ב.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אבאר קצת יותר את השאלה שלי, גם אם לא נחשוש לשיטת המנחת יצחק בשם ארץ צבי, אולי כ"ז רק בעושה עיסה גדולה על דעת לחלקה מראש, אבל בנידון דידן שמלכתחילה עשתה שתי עיסות נפרדות בשתי קערות, ואפתה אותן בנפרד, האם בכה"ג מודים שפטור?

  2. כאשר הכל נעשה בנפרד לא נוצר שום חיוב, דברי אמורים לגבי הדין של על מנת לחלק. ואכן צירוף סל אחרי האפייה נראה שכבר לא יעזור.