תביעות הדדיות לביטול עסקה ולפיצויים מוסכמים

שלום וברכה,
שמעון מכר ללוי נכס. לוי מאשים את שמעון בהפרה יסודית של ההסכם, ודורש את תשלום הקנס המוסכם בהסכם המכירה.
האם שמעון יכול לשלם את הקנס, ולדרוש את ביטול המקח?
ומה הדין, אם שמעון מאשים את לוי בהפרה יסודית של ההסכם, ודורש את תשלום הקנס, וגם את ביטול המקח?
בבקשה לפרט ככל שניתן או להפנות למקורות.
ברוכים תהיו

תשובה:

כל מי שמאשים את השני בהפרת החוזה יכול לתבוע את הקנס, אם כי בדרך כלל לא מקבלים את כל הקנס אלא רק חלקו או כלל לא.

הצד הנפגע יכול לדרוש ביטול עסקה ביחד עם הקנס או רק אחד מהם, אבל עצם תביעת הקנס אינו עילה שהצד המפר יוכל לדרוש ביטול עסקה. יש לציין שגם תביעה זו של ביטול עסקה לא תמיד מתקבלת.

מקורות:

בעניין הקנס יכול להיות בעיה מצד אסמכתא. עיין שו"ע חו"מ סי' רז סעיפים יג-טז ועיין בעלון המשפט גליון 2 עמוד ג. כמו כן, לפי החוק יכול בית המשפט להפחית את הקנס עד כדי הנזק שהיה יכול להיות צפוי להפרה זו. ויש מקום שאף בית דין ידון כן.

בעניין ביטול עסקה יכול להיות בעיה מצד משפטי התנאים (תנאי כפול וכו'). עיין שו"ע שם סעיף א ונתיבות שם.

על כל השאלות האלו דובר בשיעור השני ביום העיון לדיני ממונות שהתקיים בבית מדרשינו ביום כח אב תשע"ג. ניתן לשמוע את השיעור בקול הלשון כאן.