מוכר שחזר בו מהמחיר לאחר שהמתווך עבד והשיג קונה

מתווך עבד על דירה פרק זמן של חודשים, פירסם, הביא לקוחות. בעל הנכס התחייב למכור את הדירה במחיר של 1,200,000, הגיע קונה לרכוש את הדירה במחיר הזה למחרת בעל הנכס התחרט לא מעונין למכור את הדירה. נגרם למתווך עוגמת נפש ביזבז הוצאות רבות לשיווק הנכס ביזבז זמן של כחודשיים עבודה. בכמה כסף בעל הדירה צריך לפצות את המתווך האם זה מחצית דמי תיווך. אודה לכם אם תענו לי על השאלה.

תשובה:

שלום רב,

אם המתווך היה עושה עבודות אלו גם אם המוכר היה דורש מהתחלה את המחיר שהוא דורש היום, אין המוכר חייב לשלם לו כלום. אם לא היה שווה למתווך לעבוד רק כאשר המחיר הוא 1,200,000 ש"ח, יש לשער עד כמה גובה הסיכויים שהקונה היה קונה את הדירה ולהכפיל בחלק היחסי של העבודות שהמתווך כבר עשה מול העבודות שהוא היה צריך לעשות אם המוכר היה מסכים למכור במחיר שסוכם מראש.

אינני מכיר את פרטי המקרה, ובכל זאת נראה לי שמחצית דמי התיווך היא פשרה ראויה.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' שלג סעיף ד כיצד משלמים כאשר חוזרים באמצע העבודה. גם אם המוכר חזר בו מחמת טעם הוגן, מכל מקום הרי הוא חייב לשלם עבור חלק מהעבודה שנעשתה, עיין נתיבות סי' שלה סק"ג.