תשובה על עבירות חמורות

שלום למו"ר
עם פתיחת ימי הרחמים והסליחות רציתי לברר כמה נושאים בעניני התשובה והם הלכה למעשה.
א. שאין בית המקדש קיים האם יום הכיפורים מכפר גם על כריתות ומיתות בי"ד. שמעתי פעם שיש כזה מקור בירושלמי. שלא כמו הרמבם בהלכות תשובה בעניין ד חילוקי כפרה.

ב. רבנו יונה בשערי תשובה בשער ד כותב שלימוד תורה מכפר גם על כרתות. על איזה לימוד מדובר ובאיזה אופן?

ג. היכן ההגיון אם בכלל שתיקון כרת יכופר בלימוד לילה אחד של לימוד תורה? היתכן?

בברכה רבה

מור

תשובה:

שלום רב.

א. בירושלמי בפרק ח' מיומא הלכה ז' כתוב שיום הכיפורים מכפר מחצה על חיובי כריתות ומיתות בית דין והיסורים מכפרים את החצי השני, וגם ברמב"ם אפשר לפרש שאין הכפרה נשלמת עד הייסורין, אך חלק מהכפרה נעשית גם ביום הכיפורים.

ב. רבינו יונה מבאר שם שכוונתו לעמל התורה המתיש את כוחו של אדם שייחשב במקום ייסורים ובכך יתכפר לאדם עוונו לגמרי.

ג. האריז"ל (שער רוח הקודש דף יא עמ' א) כותב "מי שנעור כל הלילה ולא יישן כלל ועוסק בתורה כל אותה הלילה. יהיה נפטר מעונש כרת אחד אם נתחייב ח"ו. וכל לילה אחת פוטר כרת אחד". והכוונה בצירוף התשובה ויום הכיפורים, והעירנות בלילה זו בלימוד התורה נחשבים כייסורים המכפרים על הכרת.

בהצלחה רבה.