מצא כובע ליד פח האשפה

שלום רב כבוד הרב!

בסמוך לכולל שבו אני נהוג ללמוד (פעם בשבוע ביום שישי) מצאתי מגבעת זרוקה בסמוך לפח האשפה, לקחתי אותה ושאלתי בעל דוכן בסמוך האם אפשר להשאיר את המגבעת אך זה שלח אותי לכולל, בכולל נאמר לי לקחת! מה הדין לגבי מצב זה?

תשובה:

אם הכובע סמוך מאוד לפח האשפה ודאי שהוא הפקר. גם אם אינו סמוך, אם הוא נמצא במקום שאינו משתמר כלל, הרי זה הפקר. כיון שאנשים לא מניחים כובע בטעות במקום כזה, ואדם שהכובע נפל לו שם לב מיד.

מקורות:

לעניין סמוך לאשפה עיין כאן.

בכובע נראה פשוט שאפילו אם יש בו סימן לא צריך לחשוש לנפילה, כיון שאדם שם לב מיד עם הנפילה ומרים אותו מיד ואינו דומה לדין המבואר בשו"ע חו"מ סי' רסב סעיף ג שדברים כבדים רק אם אין בהם סימן אומרים שהבעלים הרגישו והתייאשו, כיון שבכובע מרגישים מיד ממש. בנוסף לכך בנידון דידן יש מקום לתלות שהבעלים זרקו את הכובע.