השתתפו במכרז של כונס נכסים ובכך גרמו שהחייב הוכרח לשלם יותר

זוג קנה דירה ולא עמד בתשלומי המשכנתא, הוא נתבע ע"י הבנקים בבימש"פ והוכרז פושט רגל. דירתו הועמדה למכירה ע"י כונס נכסים, הזוג הנ"ל הציע הצעה במכרז ובשעת ההתמחרות מול מציעים אחרים נאלץ להציע הצעה גבוהה יותר ולבסוף זכה במכרז. האם יכול לתבוע את המציעים שהתחרו בו שהזיקו אותו שבגללם נאלץ לשלם מחיר גבוה יותר?

תשובה:

לא, אינו יכול לתבוע את המציעים.

המציעים נהגו כדין וביושר ויתכן שאף קיימו מצוות השבת אבידה בכך.

מקורות:

מצד דיני ממונות הבנק רשאי למכור את הדירה באמצעות כונס נכסים, כיון שכך הותנה בהסכם. אין בהסכם זה בעיה של אסמכתא, כיון שכך נהוג. וכן פסק הגר"מ שפרן שליט"א בשיעור שמסר בבית מדרשינו ביום העיון כ"ח אב תשס"ז.
יתכן שהבנק עבר על איסור ערכאות בכך שפנה לבית משפט, אבל איסור זה הוא מצד חילול השם בלבד ולא מצד דיני ממונות, כיון שכך הותנה בהסכם (עיין עומקא דדינא ח"ב עמודים 429-434).

לכאורה יש גם מצוות השבת אבידה לסייע לבנק לקבל את החוב המגיע להם על פי דין.