ברכה משבע ברכות ע"י מי שלא אכל בסעודה

בנוגע לעריכת 7 ברכות בשבעת ימי המשתה. מה דין אנשים שלא אכלו בכלל או לסירוגין אכלו מזונות או פירות וכדו האם רשאים לברך אחת מהברכות?
תשובה:

אף מי שלא אכל פת יכול לברך ברכה מברכת שבע ברכות, ואף את כולן, אולם לכתחילה יש לו לאכול דבר כמה כגון פירות, וכן נהגו להקבל בזה, אם כי יש מחמירים שרק מי שאכל בסעודה שיהיה מהמברכים.

מקורות:

עי' שו"ת באר משה (לר"מ שטערן, ח"ב סי' קיט) שכתב להקל בזה, והביא שם שכן נהגו גדולי הדורות, ואמנם בשו"ת פני יצחק (ח"א או"ח סי' אבג"ד אות ק-קא) כתב שרק אחד מהסועדים יברך, וכן בשו"ת חשב האפפוד (ח"א סי' ט) כתב לפקפק על המנהג בזה, כיון שיסוד ברכת החתנים הוא כחלק מברכת המזון, וראה עוד בספר מנת פרי (או"ח סי' קסז סי"ט) שהביא בשם הגר"ז אויערבאך ז"ל שאמר לו שגאב"ד טשעבין צז"ל היה מקפיד שלא לברך אם לא סעד בסעודה, והסביר טעמו שכן הורה רבו בעל האמרי יושר (רבי מאיר אריק זצ"ל), אולם כבר ביארנו (דרכי הוראה קובץ ט, דיני שבע ברכות) בארוכה שבפשטות נחלקו הראשונים בזה, ושנראה עיקר מהפוסקים שאין זה חיוב כחלק מהסעודה אלא רק תקנה לומר זאת בזמן ברכת המזון, ולפי זה מיושב המנהג.