לקיחת צדקה כשאיני נזקק

שאלה:

עד לפני שנה הייתי אברך נזקק, אשתי נפטרה, מכרתי את הדירה, שלמתי את החובות, ועברתי לגור בשכירות.
כרגע אני לא נזקק, אלא שיש אנשים שהיו רגילים לתת לי צדקה, ולפני החגים הוא מפקידים לי כסף לבנק וכו'.
האם צריך להודיע להם שלא יתנו לי יותר, או שאני יכול לקחת את הכסף ולתת לילדי שהם נזקקים. ואותה שאלה בגבאי צדקה ששואל אותי האם אני נזקק, אני אומר לי אני צריך כסף, ואתן לילדי.

תשובה:

שלום וברכה

בורא עולם ישלח לך ישועתו, מן השמים תנוחמו.

מה שאנשים הפקידו מעצמם אתה לא צריך ללכת אליהם ולומר להם פשוט תתן לילדיך.

אבל אם גבאי בא ושואל, אתה לא יכול לומר לו שאתה נזקק אם זה לא נכון, אתה יכול לספר לו על ילדיך אולי ירצה לתת להם.

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לרב,
    למה הוא לא נחשב נזקק הרי אברך אחר במקרה דומה שלא מכר את הדירה נחשב נזקק אע"פ שהוא בעל נכס יקר כדירה מה שאין להנ"ל?
    האם הכל הולך אחר הממון הזמין אע"פ שבאמת הוא עני יותר?

    תודה

  2. אינני יודע להכנס לחשבונו של כל אדם, ברור שאדם ששוכר דירה ויש לו כדי הוצאותיו והכל טוב לו, אינו נחשב נזקק בגלל שאין לו דירה. ונכון גם שאדם שאין לו אוכל, גם אם יש לו דירה ניתן לתת לו צדקה ולא מחייבים אותו למוכרה.