קבלת ריבית באנונה

שאלה:

מכובדיי,
הוצע לי לקבל מקרוב משפחתי צוואה מחיים באמצעות אנונה (כך הוסבר לי היום) ,שמשמעותה הפרשה של קצבה חודשית קבועה עד לסיום החיסכון. מתוך ניסיון ללמוד את הנושא אני מבין שהאנונה תשולם (כך קורה בדר"כ) מקופת גמל שיורישו לי.
אמנם העדפתי פתרונות אחרים , אבל כרגע אין לי הרבה ברירה — לחתום או לא לחתום .
רצוני לדעת מה החששות בתחום ההלכתי :
האם יש לדרוש שלקופת הגמל יהיה "היתר עסקא"?
האם חשיבות גבוהה לדרוש היתר עסקא מהודר("גלאט") כמקובל בציבור החרדי ?
כל דבר אחר שעלול להוות בעיה מצד ההלכה — אודה לכם אם תעוררו את תשומת לבי ותספקו לי פתרונות.

נ.ב. לעניין ההיתר עסקא : לי אין עסק ואני גר בשכירות. אני לא יודע אם זה שייך לתקפות ההיתר.

להלן מובאה מתוך אתר של גורם ביטוחי העוסק בנושא :
https://adifim.co.il/anona-to-increase-the-pension/

ציטוט :
"ממשיכים ליהנות מהריבית – כמו כן באנונה החוסך ממשיך ליהנות מריבית שיכול להרוויח על ההון שצבר (כ- 4-8% בשנה) ועדיין לקבל הכנסה חודשית. לעומת זאת, בקצבת הפנסיה החוסך בעצם מוותרת על כל ההון שחסך ומעביר אותו לחברה תמורת קצבה חודשית החייבת במס ומוותר על הריבית שהיה יכול להרוויח.
העברה כספים ליורשים – יתרון נוסף של האנונה בא לידי ביטוי בעת פטירה: היורשים יקבלו את יתרת הכסף כסכום חד פעמי מהחיסכון שממנו נמשכה אנונה, לעומת קצבה חודשית שמעניקה קרן הפנסיה לשארים."
עד כאן.
כלומר אני אמשיך "להינות" מריבית על החיסכון — בשונה מפנסיה.
זה מדאיג אותי שמא אעבור באופן ישיר על איסור תורה חמור.
בנוסף לשאלה הקודמת — אדה להתייחסותכם , כי זה מוצר פחות ידוע וייתכן שהחששות כאן יותר חמורים

תשובה:

שלום וברכה,

יש מתירים כמעט בכל מצב את הקופת גמל, ולמרות שאין זה ההוראה וההנחיה הפשוטה ולכתחילה עדיף להצטרף למסלול הלכה, אך כיון שמדובר על לקבל את מה שהשקיע השני, בוודאי אין איסור, ויש לסמוך לכתחילה על המתירים. ממילא ממ"נ אם הוא כבר מקבל את הקרן גמל לידיו ולשליטתו,  אז הוא יוכל גם לטפל ולדרוש שיהיה הכשר, [שבוודאי כך ראוי ליר"ש לעשות, במיוחד שיתכן שהם משקיעים על שמו גם באג"ח פרטיות-קונצרני, שזה יותר בעיה]. ואם זה נשאר של המוריש והוא רק מקבל מן הרווחים אז כמש"כ אין כ"כ בעיה לקבל את מה שהשני מקבל כשסומך על המתירים.

אני לא יודע בבירור מה סוג ההשקעה של הקופת גמל, עכ"פ אם יתברר שזה כהלואה מצדו שמקבל עליה ריבית ושהפתרון היחיד הוא ההיתר עיסקא  נוכל לטפל בהיתר עיסקא שיהיה כראוי [כי למשל אם חלק מן ההשקעה היא לא אג"ח אלא מניות זה עצמו יכול להיות העסק שמאפשר לו לעשות היתר עיסקה],  אבל בדרך כלל יותר קל ויותר ראוי ליכנס לגוף מפוקח שכבר הוא מטפל בהכל.

בכל מקרה במקרה שלך שמכריחים אותך להיכנס לקופת גמל שאחרים השקיעו אתה יכול להיכנס.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1