שכן שמחזיר קמח יותר יקר ואומר שזה מתנה – ריבית

שאלה:

אם ללותי לשכן חבילה קמח אבל זה היה פתוח והוא מחזיר לי חבילה יותר יקרה וגם חבילה סגור. והוא אמר לי שזה מתנה האם יש בזה בעיה של רבית?

תשובה:

שלום וברכה,

כל ריבית זה מתנה ומחילה ובכל זאת אסור כמבואר בשו"ע יו"ד סימן קס ס"ה. ולכן לא מועיל שנותן תוספת או חברה יותר יקרה ואומר שזה מתנה.

אולם אם הלווה מחזיר חברה אחרת וקמח סגור משום שזה מה שיש לו, ויותר נוח לו להחזיר את הקמח של החברה היקרה בגלל שזה מה שיש לו ואין לו כוח לטרוח לקנות קמח אחר בשביל השכן, יש להקל בדבר. ולגבי הקמח הסגור שמחזיר, אם מדובר במעט מאוד והלווה לא יודע כמה היה חסר מהקמח ויותר נוח לו להחזיר שלם, יש להקל. אבל אם היה חסר כמות משמעותית, כמו למשל כוס קמח, אסור להחזיר קמח סגור.

בהצלחה.