הגרח"י פאלאק מתלמידי החת"ס

שאלה:

https://www.hamichlol.org.il/%D7%A8%D7%91%D7%99_%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D_%D7%99%D7%95%D7%A1%D7%A3_%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%A7
אבקש נא להבין יש פירוש של הרב בערך הנ"ל שכתב פירוש על ספר העקידה , הפירוש הזה מודפס כיום בחנויות
מאידך כתוב כאן שהיה מראשי תנועת ההשכלה
האם יש דוגמה דומה שמדפיסים ספר של אדם גדול שבסוף הגיע לתנועת ההשכלה?
הכתב סופר ועוד שיבחו את פירושו על ספר העקידה

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר ספציפית את הרב המחבר, אבל אני מניח שאין הכוונה כאן לתנועת ההשכלה החילונית, אלא למה שהיה מקובל בעיקר במערב אירופה, שגם רבנים היו בקיאים בשפות ובעלי תארים אוניברסטאים, המדינה דרשה זאת, ולא היה ניתן לשמש כרב בלא השכלה גבוהה, אבל זה לא אומר שלא היו יראי שמים חלילה. היו רבנים רבים שם בעלי השכלה גבוהה ויחד עם זה נהגו כהונתם ביד רמה וקידשו שם שמים. בשונה ממזרח אירופה, שם הרבנים היו יכולים להיות שקועים רק בתורתם בלבד.