תוך כדי דיבור – תיקון ברכה שגויה

שאלה:

שלום רב, בהלכות קריאת שמע, כתוב שמי שתעה יכול לחזור ולתקן תוך כדי דיבור, ויותר מי זה לא יכול, אבל בהלכות ברכות אם חתם לא נכון יכול לחזור אחרי שחתם תוך כדי דיבור ולתקן, משמע אפילו אם חתימה ארוכה יותר מ3-4 מילים יכול לתקן תוך כדי דיבור – אז יוצא שמתחילת חתימה עד שתיקן עצמו עבר זמן יותר ערוך מכדי דיבור, לדוגמה חתימה של ברכת ״ישתבח״ מאוד ארוכה, אז אם תעיתי בעמצע חתימה ועברו הרבה מילים, יוצא שעדיין יכול לתקן תוך כדי דיבור… מה הבדל בין זה לתיקון בקריאת שמע? ונפקע מינה לברכות קצרות אם תעיתי בתוך הברכה ואמרתי כמה מילים האם יחול לחזור ולתקן? כמו בירכתי אשר יצר במקום נטילת ידיים: התחלתי אשר יצר ואמרתי יותר מ3-4 מילים האם יכול לחזור ולתקן ל ״על נטילת ידיים״

תשובה:

שלום וברכה

גם אם החתימה השגויה היא יותר משלוש ארבע מילים ניתן לתקן תוך כדי דיבור לסיום הטעות, כך מבואר בשולחן ערוך בסימן רט סעיף ב.

ערב טוב.