הדליקו פלטה בשוגג בשבת – האם המאכל שהונח עליה נאסר?

שאלה:

כבוד הרב שבוע טוב
אני שם לרוב שעון שבת על הפלטה וכיוונתי שידלק בשעה 10:15 אמא שלי הקדימה את הפעולה שידלק בשעה 8:00 לאחר שחזרתי מהבית כנסת ראיתי שהיא עשתה זאת היא אמרה שהיא חשבה שזה מותר (כמו להוסיף על מצב קיים בדיעבד) האם הייתי יכול לאכול מהאוכל ?
אני חוזר בתשובה ואמא שלי הייתה נפגעת אם לא הייתי אוכל מהאוכל ?

תשובה:

שלום וברכה

אני מניח שמצד דיני שהייה וחזרה אתם נוהגים כהלכה, והאלה היא כאן לגבי איסור הבערה שנעשה בכך שהקדימה את הפעלת הפלטה.

במשנה ברורה בסימן שיח ס"ק ז הביא את דעת הגר"א שכאשר נעשה הדבר בשוגג יש להתיר את אכילת המאכל מיד, ולא קנסו באופן זה לאסור משום מעשה שבת. וכתב שיש לסמוך על שיטה זו בשעת הדחק [בדיני שהייה וחזרה החמירו יותר כיון שהם מדרבנן ועשו להם חכמים חיזוק, ובאופנים שונים גם בשוגג אסור].

ברכה והצלחה בדרכך הטובה והמיוחדת!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אינני מכיר התייחסות שלו לפסק זה של המשנה ברורה. מה שכן לא מאוד מוגדר מה נחשב מקום צורך גדול, דעת הרב אלישיב שאפילו אין לו אוכל חם אחר לשבת אינו נחשב מקום צורך, אבל במקרה שלך שיש כאן עלבון גדול ודאי יש לסמוך על שיטת הגר"א.