תיקון איסור ריבית של ההורים

שאלה:

שלום רב,
לפני כ-25 שנה, כאשר הוריי היו עולים חדשים וחסכו כסף לקנות דירה, פנתה אליהם קרובת משפחה ובקשה להלוות לה כסף לקניית דירה שלה. הוריי הסכימו בתנאי שכסף יחזור עם אותה ריבית כאילו היה נשאר בבנק.
הוריי לא ידעו הלכה אבל היום אני מניחה שהיה אסור להם לעשות את זה.
אמי נפטרה לא מזמן ואני מאוד רוצה לתקן את המעשה.
אין לי מושג על איזה סכומים מדובר.
ניסיתי לדבר עם אבא – אבל הוא לא רוצה לדבר על זה, הוא גם לא ממש אוהב את אותה קרובת המשפחה – כך שאם אני אפנה אליה ללא ידיעתו – הוא יראה בזה "בגידה" מצדי.
אני מוכנה להחזיר את הכסף מכספי אך חוששת משלושה דברים:
1. קרובת המשפחה לא תרצה לקבל את הכסף ותגיד "מה שהיה – היה" ויש סיכוי רב לכך כי היא לא נזקקת, רחוקה מדת וגם אוהבת להתעקש.
2. אבא שלי יראה בזה "בגידה" מצדי, שאני עושה דברים מאחורי גבו.
3. קרובת המשפחה עלולה להרחיב בשיחות על זה ויצא מזה ביזיון להוריי.
איך אפשר לתקן חטא זה?

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה הורים שקיבלו ריבית קצוצה, הילדים לא חייבים להחזיר את הריבית. אבל ודאי שאם הילדים מחזירים את הריבית שההורים קיבלו יש בזה תיקון גדול לנשמתם שמכפרת להם על עוון ריבית. ולכן אם את רוצה לכפר על הריבית של ההורים, את צריכה לגשת ללווה – קרובת משפחה, ולומר לה שלפי הלכה היה אסור להורים להלוות לה בריבית, ולכן מצידך רוצה להחזיר לה את הכסף, או שתמחל על כל מה שהיה, ואם היא מוחלת על הריבית, הרי זה כאילו קיבלה את הריבית בחזרה, ואין חוב של ריבית להורים שלך.

בשרות טובות.

מקורות:

ילדים אינם חייבים לפרוע את הריבית של הוריהם גם מכספי ההורים – שו"ע יו"ד סימן קסא ס"ו.

אם היא תמחל על הריבית הרי זה כאילו התקבלתי. ולמרות שמבואר בשו"ע סימן קס ס"ד שאיסור ריבית חל גם אם נותן מדעתו ומוחל, שם מדובר שמוחל בשעת פירעון שלא מועילה המחילה ויש איסור ריבית. אבל כאן שהאיסור נעשה ורוצה לתקן והלווה מוחל הרי זה כאילו השיבו לידיו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב!
    תודה רבה על התשובה!!!
    הרבה זמן חשבתי איך אפשר לתקן את החטא. אחרי שקיבלתי תשובה מיד התקשרתי לקרובת המשפחה, היא אמרה שלא רוצה שום כסף ומוחלת לחלוטין.
    עזרתם לי מאוד מכיוון שלא ידעתי שמחילה מספיקה במקרה זה ולא ידעתי מה אעשה אם יסרבו לקחת ממני כסף.
    תודה שהיסרתם עול מכתפיי!!!