כהן שנודע לו שאשתו אסורה לו

שאלה:

כהן התחתן עם יהודייה שנאסרה עליו, כי אישה זו ניהלה יחסי מין קודמים עם גוי. האם עכשיו הם צריכים להתגרש? יש פתרון אחר? הם לא ידעו שזה אסור בזמן הנישואין. אם זה משנה, היחסים עם הגוי היו עם קונדום.

תשובה:

שלום רב,

זו שאלה מאד קשה ומורכבת

ככל שהמציאות היא כפי שמתואר בשאלה אזי האישה הזו אסורה לכהן מדאורייתא ולכן עליהם להתגרש. העובדה שהם לא ידעו שזה אסור בזמן הנישואין היה יכול להתיר להם לפעמים את המשך הנישואין כאשר האיסור הוא מדרבנן. אבל במקרה כזה האיסור הוא דאורייתא ולכן אין מנוס.

אלא שיש סוגיה ערוכה כזו בסוף מסכת נדרים אישה שאומרת לבעלה נטמאתי ואני אסורה לך. כלומר, במקרה דנן היא בעצם אומרת לך באמצע חיי הנישואין אני אסורה לך ולכן עלינו להתגרש (גם אם אינה אומרת את זה בדיוק באופן הזה אבל זה המשמעות). ושם דנה הגמרא האם היא נאמנת או לא, ודנו בזה הראשונים והפוסקים משך הדורות. כלומר, מבלי להיכנס בדיוק למקרה הספציפי הזה שאין אני מכיר את הפרטים אבל הסוגיה המרכזית היא האם האישה נאמנת לומר שהיתה עם גוי לפני הנישואין או שאינה נאמנת. וכלל שאינה נאמנת הרי שאין חובה להתגרש.