מצאתי כסף והכסף אבד

שאלה:

שלום וברכה!
יש לי כמה שאלות בדיני בין אדם לחבירו..
א.מצאתי לפני כמה זמן 200 ש"ח ברחוב,תכננתי כבר להחזיר את זה ולתלות מודעות,אך זה נעלם לי,מה עלי לעשות?
ב.האם על עבירות שבין אדם לחבירו שאדם עשה כשהיה קטן מלפני בר מצווה צריך לפייס את הנפגע?או שאומרים שלקטן אין דעת וכו'..

תשובה:

שלום וברכה,

א. אדם שמצא כסף מושלך ברחוב, מותר למוצא לקחת את הכסף לעצמו. ולכן אם תכננת להכריז על הכסף לפנים משורת הדין ולבסוף הכסף אבד אתה לא חייב כלום.

ב. על פגיעות של בן אדם לחברו שעשה בקטנותו לא חייבים לבקש מחילה, ולא שונה מגזלה שלא חייבים להשיב גזלות שגזל בקטנותו. ומדת חסידות שאם הוא יודע שיבקש מחילה, כדי גזלת קטן שמדת חסידות שראוי שיפצה במשהו כמבואר בפת"ש סימן שמט בשם ספר חסידים.

בהצלחה.