הניח מקצת חברים באכילת פירות

שאלה:

שלום וברכה.
לפי מה שידוע לי באופן כללי, זה שאדם אכל פרי או שתה מים ויצא מבחוץ לבית (כיפת השמיים) כשחוזר צריך לברך שוב (דברים שלא טעונים ברכה אחריהם)

בסימן קעט סעיף ד או ה כתוב גם לפי המשנה ברורה וגם לפי ספר הלכה ברורה של הרב דוד יוסף שליט"א: שאם אכלתי פירות או שתיה ונשארו אנשים בבית, אני לא צריך לברך.

רציתי לדעת האם הבנתי נכון? זה חידוש ענק בשבילי.

תשובה:

שלום וברכה

אני מניח שכוונתך היא לרמ"א בסימן קעח סעי' ב, אינני יודע לגבי המקורות שציינת, זה נכון, הרמ"א סבר שדין הניח מקצת חברים אמור גם באכילת פירות, אבל חשוב לשים לב שזה לא תמיד!

מדובר דוקא באנשים שאוכלים יחד,  כעין מסיבה ולא שבאקראי אתה אוכל וגם אשתך אוכל איזה תפוז וכו'. ודוקא כאשר מסכמים להמשיך לאכול יחד ואותם חברים ממתינים לך להמשיך לאכול איתך.

וגם באופן זה כתב בשו"ע הרב שם סעי' ד ה שלא לסמוך על זה לכתחילה.

ולכן למעשה נהגו שלא בסעודת פת שלא להזדקק לקולא זו ויש לסיים ולברך ורק אז לצאת.

מקורות:

ראה שו"ת בצל החכמה ח"ו סי' עא.