מי שלקות – מה מברכים על מי סלק? בארש"ט

שאלה:

מה מברכים על מי סלק, דהיינו ללא שום תערובת של הסלק עצמו. אומרים שזה בריא לשתותו.

תשובה:

באופן עקרוני כמו שכתבת בכותרת מי שלקות של ירקות ברכתם כברכת הירק בורא פרי אדמה.

ספציפית לגבי משקה בארש"ט שהיה מקובל מאוד אצל בני הונגריה ועוד, שזה מי סלק מבושלים בחומץ, יש דיון בין הפוסקים, כיון שהחומץ נותן בו טעם חשוב ומשמעותי, ויש נהגו לברך עליו שהכל. ראה משנה ברורה בסימן רה ס"ק יב, ובערוך השלחן סי' רב סעי' לז. בסתם תבלין מועט וכדומה הברכה היא עדיין אדמה.

אמנם יש בדין זה כמה הסתייגויות, למשל, אם המשקה נעשה לרוות צמאון ולא לשובע [כמו מרק] כתב המשנה ברורה שם ס"ק לד שמברכים עליו שהכל.

כמו כן, ונקודה זו חשובה מאוד! כאשר הבישול כלל לא נעשה לצורך הירק, זורקים אותו ושותים רק את המים, הברכה היא שהכל, ראה משנה ברורה סי' רה ס"ק ח, י, וערוך השלחן שם סעי' לו, משמעותי לגבי הדיון בענין ברכה על קפה, כמו כן אם הבישול הוא רק לצורך הירק ואת המשקה רגילים לסרוק והוא במקרה רוצה לשתות ממנו, כמו מי כבישת זיתים, הברכה היא שהכל, ראה שם.