לעמוד בקריאת שמע מחמת המתפלל שמונה עשרה מאחור

שאלה:

ראובן קורא קריאת שמע בשחרית ושמעון נעמד מאחריו בצמוד אליו ומתחיל להתפלל שמונה עשרה האם ראובן יקום כדי לא לשבת לפני המתפלל או ימשיך לשבת כפי הדין שאין לקום לקריאת שמע בשחרית

תשובה:

באופן זה שהוא קם מחמת זה שעומד לתפילה מאחוריו בודאי יקום, ואין לזה קשר עם ההקפדה שלא לקום לצורך ולכבוד אמירת קריאת שמע בשחרית. ואף שכתב המשנה ברורה שגם כשמטרת העמידה היא לעורר הכוונה ולא משום שיטת בית שמאי אין לעמוד [ראה סי' סג סעי' ב ס"ק ה] כאן שניכר שעומד בגלל זה המתפלל מאחוריו אין חשש, ראה לקט הקמח החדש שם ס"ק בשם כמה אחרונים. ובכף החיים שם ס"ק ט הביא מחסד לאברהם שהתיר גם כשהמטרה לעורר הכוונה ככל שהוא עייף וקשה עליו לקרוא בישיבה. כמו כן נראה שאם כבר קרא פסוק ראשון בישיבה אין קפידה במה שנעמד אחר כך, כי ניכר שאינו עושה זאת משום שיטת בית שמאי.

יום מבורך.