ברכות השחר למי שקם באמצע הלילה ונשאר ער

שאלה:

שלום.
אם אני קם ב2 בלילה ונשאר ער כדי ללמוד/ לקרוא תהילים, מה אני צריך לברך? רק ברכות התורה? או גם נטילת ידיים? ומה עוד?

תשובה:

שלום וברכה

מי שישן בתחילת הלילה וקם לאחר חצות, מעיקר הדין נוטל ידיו בברכה, ואז בבוקר יטול שוב ללא ברכה מספק שמא הלילה גורם, אבל כתב המשנה ברורה בתחילת סי' ד, שהואיל וזה זמן רב לפני התפילה ואפשר שיזדקק להתפנות שוב לפני התפילה ואז לשיטת הרא"ש יצאה ברכתו לבטלה, ימתין עם הברכה, וילך לשירותים שוב לפני התפילה ואז בנטילת הידים יברך.

ברכות התורה יברך לאחר שקם.

ברכת אלוקי נשמה ניתן לומר החל מחצות הלילה, אף שישן רק בתחילת הלילה. ברכות התורה יש לומר לאחר שקם מהשינה.

שאר ברכות השחר, אלו שנתחייב בהם [האמורים לענין קומו משנתו] יכול לאומרן מחצות הלילה, ואלו התלויות במנהגו של עולם [הנותן לשכוי בינה], יברך לאחר עלות השחר.

אם חוזרים לישון לא אומרים ברכות השחר בלילה.

מקורות:

על החילוק האמור בענין ברכת על נטילת ידים ראה ביאור הלכה סי’ ד ד”ה כל. על ברכת אשר יצר ראה משנ”ב שם ס”ק ג. על ברכת אלוקי נשמה ראה קצות השולחן סי’ ה סעי’ ה. על ברכות התורה ראה שו”ע סי מז סעי’ יב ובהרחבה כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. והאם אני יכול אז להגיד תיקון חצות? ועד מתי אם כן? או שיש עניין להגיד דווקא לפני השינה וקריאת שמע שעל המיטה?

    ואם לאחר שקמתי, חזרתי לישון שוב לפני עלות השחר- מה מבחינת הברכות שעליי לברך או לא לברך כאשר אני מתעורר שוב?

  2. בודאי אפשר לומר, אדרבה הצורה הטבעית שלתיקון חצות היתה, שאנשים היו הולכים לישון בתחילת הלילה וקמים לחצות ונשארים ללמוד עד הבוקר.
    לגבי שאלתך השניה ראה בקישור הנ"ל