להחזיר מוצר שהשתמש בו – ריבית

שאלה:

שלום אני רוצה לדעת בבקשה
בהחזר מוצר חדש לאחר שימוש של 3 פעמים מותר לחזיר ולקבל את כסף מלא ? עם כן אין בזה רבית?
ועוד שאלה עם מותר לגיד למלווה תודה לאחר הלוואה

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אחרי שימוש בחפץ אין זכות החזרה. הזכות קיימת רק אם לא השתמש ובמוצרים רבים אם פתח את האריזה איבד את הזכות החזרה.

במקרה שהמוכר יודע שהקונה השתמש בחפץ או שנמצא מום במקח והקונה מבטל את המקח ודורש כסף, אין איסור ריבית למרות שהשתמש.

אסור לומר תודה בעת הפירעון. אולם לאחר הפירעון שלא במעמד הפירעון מותר כיון שזה ריבית מאוחרת ואין איסור ריבית מאוחרת בדיבור. נראה לי שלפי דעת הגאון הרב עובדיה יוסף (בספר הליכות עולם) גם במעמד הפירעון אחר הפירעון מותר לומר תודה. אין לי את הספר כעת.

בהצלחה.