שיעור כגרוגרת

שאלה:

מהו שיעור כגרוגרת להלכה? ומה בזמנינו?

כי ראיתי שיש בזה הרבה שיטות:

[אנציקלופדיה תלמודית כרך ו, [גרוגרת] טור שכא
הגרוגרת קטנה מכביצת תרנגולת, ומככותבת, שהיא כביצה או מעט פחות מכביצה. ונחלקו ראשונים ואחרונים כמה גרוגרות יש בכביצה: יש אומרים שהגרוגרת אחד משלשה בביצה, שכן אמרו י"ח גרוגרות הן שיעור שתי סעודות שנאמר בעירוב, וי"ח גרוגרות הן כשש ביצים בינוניות, כשהן בקליפתן, אלא שכתבו ראשונים שאינו מכוון בדיוק, והגרוגרת היא קרוב לשליש ביצה. ויש אומרים ששמנה עשר גרוגרות הן שמנה ביצים, והגרוגרת היא ארבע תשיעיות מביצה, ויש אומרים ששמנה עשר גרוגרות הן חמש ביצים ושליש, היינו שכל ביצה היא שלש גרוגרות ושלש שמיניות של גרוגרת, והגרוגרת היא שמנה חלקי עשרים ושבעה של ביצה, ויש אומרים שהגרוגרת היא שני שלישי ביצה]

תשובה:

נראה שהדעה המקובלת היא שליש ביצה, לדעת רבי חיים נאה 19.2 סמ"ק ולדעת החזון איש 33.18 סמ"ק.