דיני יום הכיפורים

שאלה:

בס"ד
שלום וברכה, שנה טובה ומבורכת!
1. ביום הכיפורים מותר ללבוש את בגדי השבת ?
2. נטילת ידיים- רק אחרי שירותים? וכשקמים בבוקר? ורק עד קצות האצבעות ובלי סבון?
3. לפני כל תפילה ותפילה, אם אני ישנה בין שחרית למנחה, לפני מנחה ליטול ידיים?
4. אימי חוגגת יום הולדת בתאריך הלועזי. הוא חל השנה ביום הכיפורים. האם מותר לי לומר לה מזל טוב? יום הולדת שמח? כמובן שהחגיגות והמתנות רק יום אחרי או במוצאי הצום.
5. בבוקר, ערב יום הכיפורים שזה יום ראשון השנה, בבוקר מייד אחרי שחרית עורכים פדיון כפרות, ואז יש חובה לאכול חלה עם תבשילים כמו בסעודה המספקת שסמוכה לכניסת הצום? או שדי לאכול לחם בסעודה מספקת ?
6. זמן הסעודה האחרונה לפני יום הכיפורים, יכולה להיות ממש כמה דקות לפני הדלקת הנרות?
7. במוצאי יום הכיפורים, בהבדלה מתחילים ישר בברכת הגפן? או שאומרים "הנה קל ישועתי" וכו'?
8. מברכים מאורי האש במוצאי יום הכיפורים מייד לאחר ברכת הגפן, על נר הנשמה שהודלק מלפני הצום או שיש חובה להעביר ממנו לנר הבדלה עם כמה פתילות?
9. במוצאי הצום מייד לאחר ההבדלה, מותר לאכול כל אוכל שהוא, וגם דברים מתוקים ובשר?
האם חובה לאכול פת במוצאי הצום?
תודה רבה מראש, תבורכו בע"ה.

תשובה:

שלום וברכה

1. ביום כיפור לובשים בגדי שבת כמו בכל יום טוב.

2. נכון, אבל לא רק קצה האצבעות אלא כל האצבעות עד הפרק המחבר אותן לכף היד.

3. אם ישנת יש ליטול ידים באופן הנ"ל.

4. מותר.

5. נכון, ואין חובה לאכול לחם בסעודה ראשונה אלא שכך נהגו.

6. כן, אבל מומלץ להקדים מעט שלא להכנס לחג מתוך לחץ.

7. לא אומרים פסוקים בהבדלה.

8. לא מעבירים ממנו אלא מצמידים לו גפרור שביחד יהיו אבוקה, אם אי אפשר ניתן להעביר או לברך עליו.

9. אחרי הצום אוכלים מה שרוצים רק להזהר לא לאכול הרבה מיד לאחר הצום, זה לא בריא, אוכלים משהו קל, ואחר שעה שעתיים אוכלים עוד.

שנה טובה ומתוקה.