צום יום כיפור – חושך בעיניים

שאלה:

שלום כבוד הרב
אני בת 22 ובמהלך הצום יצא לי ללכת הרבה ברגל
בשנתיים האחרונות אני סובלת
הרבה מכאבי בטן ובחילות
ובמהלך הצום הרגשתי לא טוב בכלל בחילות והרגשה של התעלפות עוד שנייה
לא יכולתי לשאת את זה וכדי להרגיע את הכאבים שתיתי קצת מים
אבל אחרי זה המשכתי את הצום כרגיל
עד כמה זה נורא ? זה נחשב שלא צמתי ? יש לי ממש מצפון

תשובה:

שלום וברכה

אינני יודע מה היה מצבך, אם היית על סף עילפון [לא כביטוי בעלמא, אלא באמת התייבשות וחושך בעיניים, שלא משתנה גם כשמתיישבים קצת ונחים] אז מותר היה לשתות ועשית מצויין, אבל אם זה רק היה סבל של צמא גדול ללא חשש התייבשות וללא חשש לעילפון, אז זה איסור חמור מאוד. לכן הכל לפי הענין ולכל עוון מועילה חזרה בתשובה.

להבא, כל אדם! אבל בפרט מי שמתקשה לצום בגלל כל מה שתיארת, אין ללכת ברגל בחום, זה ממש לא נכון לעשות זאת.  ביום כיפור נמצאים במקום ממוזג ומכינים את הגוף היטב לצום, וכך מצליחים לקיים מצוה יקרה זו כראוי.

בכל שאלה מסוג זה תמיד יש לשאול רב מקומי לפני שעושים, אלא אם כן כמובן יש חשש לעילפון מידי, ואין אפשרות.

בריאות טובה ושנה טובה ומתוקה.