אכלה לפני שבת ומברכת בשבת – האם אומרת רצה?

שאלה:

אמירת "רצה" בברכת המזון לאחר קבלת שבת לפני השקיעה לאשה שסבלה מחולשה ואכלה פת סמוך להדלקת הנרות (לפני ההדלקה, ומברכת לאחריה)

תשובה:

שלום וברכה

כיון שאכלה לפני קבלת שבת, אף שהיא מברכת אחר כך היא לא מזכירה של שבת בברכת המזון, כיון שלגבי ההזכרות בברכת המזון הקובע הוא זמן האכילה. שאלה זו מצויה לגבי ראש חודש שאוכלים לפני השקיעה, ולפעמים יש בזה שאלה מורכבת של תרתי דסתרי, כשראש חודש חל במוצאי שבת ויש בזה כמה פרטים, ומכל מקום בחקרה ששאלת התשובה ברורה וכאמור.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קפח סעי' ט ומשנה ברורה שם.