טעימה מהכוס לאחר ברכת כורת הברית בברית מילה

שאלה:

האם יש ענין לשוב ולמלא את הכוס בברית לאחר ששתו ממנו בסיום ברכת כורת הברית

תשובה:

שלום וברכה

לא נהגו למלא שוב את הכוס וכנראה הטעם הוא משום שעיקר הברכה היא זו הראשונה, והשניה אינה אלא תפילה בעלמא, ואדרבה משום כך הקפידו המקפידים לטעום, ומשום שחששו שתפילה זו היא הפסק. ראה שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ג סי' ק, שו"ת באר משה ח"ח סי' פז וכן ידוע בשם רעק"א, וראה מכתבי תורה סי' מא לבעל האמיר אמת מגור שמעיד שכן נהג הגראי"ה קוק. וראה מהר"ם שיק או"ח סי' לט שחשש אף הוא שהברכה השניה מהווה הפסק, ובס' כורת הברית צ ע"ב. אמנם מנהג רבים שלא לחוש לכך שהתפילה הזו שהיא חלק מסדר המילה אינה מהווה הפסק בין הברכה לטעימה.

יש שדקדקו שלא לשתות מהכוס עצמה כדי שלא לפוגמה אלא מלחלוחית שעל היד אבל זה מנהג יחידים.

אמנם בנישואין ששם ברכות הנישואין צריכות כוס מדינא, נהגו הכל לשוב ולמלא את הכוס.