שי"ן של ארבעה ראשים בתפילין של ראש

שאלה:

למה בתפילין של ראש יש שני סוגי ש אחד עם ארבעה זרועות והשני עם שלושה זרועות.?

תשובה:

שלום וברכה

על פי סוד אנחנו עושים שני שי"ן בתפילין של ראש – אחד בולט – זה השי"ן הרגיל של שלוש זרועות, ואחד שוקע, כלומר קיים גם רמז לשי"ן בין ארבעת הזרועות, שלושת הרווחים ביניהם כביכול מסמלים שי"ן שוקע.

מקורות:

עשיית שי"ן בולטת בשני צידי הבית של תפילין של ראש, היא הלכה למשה מסיני. ומובא בבית יוסף שני טעמים א. האורחות חיים – ש' כנגד שלוש מאות יום בשנה שמניחים תפילין. ב. אותיות שמו של הקב"ה   י' ואות ה ואות ו ואות ה. בא"ת ב"ש הוא אותיות מצפ"ץ בגימטריה שלוש מאות. ומקיימים בכך: "כי שם ה' נקרא עליך" , רואים את האות ש'.

ועוד כתב בשם הגהות סמ"ג כותבים ש' עם ארבע ראשים כפי שהיה לוחות הברית שין עם ארבע ראשים כיון שהכתב היה שוקע, "חרות על הלוחות", ולכן שין של ארבע ראשים צמודה לפרשה הראשונה "קדש לי כול בכור" ראשונה בחשיבותה שמזכירה את צורת השין על לוחות הברית. (ב"י לב,מב)