ביטול הזמנה מסופר סת"ם

שאלה:

שלום הרב,

הזמנתי מסופר סת"ם שש מזוזות מהודרות על סמך
צילום שהוא שלח לי מכתיבה קודמת שלו.

הוא סיים לכתוב מזוזה אחת ושלח לי צילום שלה,
והיא לא נראית ברמת ההידור שרציתי.
אמרתי לסופר שנעצור כרגע במזוזה הזו, ולא ימשיך לכתוב
מזוזות נוספות.

הוא טוען שכבר קנה קלף מיוחד ובמקביל התחיל שתי
מזוזות נוספות ועליי לקנות אותן ממנו.

מה הדין?

בברכה.

תשובה:

שלום וברכה,

תחילה יש להתייעץ עם סופר אחר או מגיה אחר אם אכן יש הבדל מהותי בין הכתב ששלח לך בתחילה לבין הכתב ששלח לך במזוזה שהזמנת, אם השינוי הוא מאוד מהותי, ניתן לדרוש ביטול מקח גם אם כבר לקחת את המזוזה ועשית קניין, כיון שהייתה טעות בהזמנה. אם לא מדובר בשינוי של ממש, אם עשית קניין במזוזה אתה לא יכול לבטל את המקח. ואם עדיין לא קיבלת את המזוזה לידיים אין כאן קניין ואם אתה מבטל את ההזמנה אתה חייב לשלם את מה שהוא מפסיד – דהיינו אם לא יצליח למכור את המזוזה שכתב אתה חייב לשלם עליה.

לגבי המזוזות שעדיין לא כתב מותר לך לבטל.

בהצלחה.

מקורות:

לקוח שהזמין מזוזות מסופר, והסופר קונה את הקלף ואת הדיו משלו, הסופר אינו נחשב לפעול של הלקוח אלא מוכר לו מזוזות, כמבואר בשו"ע סו"ס שלג ובנתיבות שם ובחזו"א. וכן מבואר בשו"ת מהר"א ששון הובא בקצות סימן שלט. וכיון שהסופר אינו פועל של הלקוח, יכול הלקוח לבטל את ההזמנה כל עוד לא עשה קניין בהזמנה, אלא שאם מגיע הפסד מחמתו לסופר חייב לשלם לו את ההפסד מדינא דגרמי כמבואר בשו"ע סו"ס שלג בשם תשובת הרא"ש. ולכן המזוזה שכתב אם לא יצליח למוכרה חייב הלקוח לשלם, אולם לרוב המזוזה לא תלך לאיבוד ויכול הסופר למוכרה לאחרים. כמו כן לגבי הקלף שרכש הסופר, כיון שהסופר יכול לכתוב מזוזות עבור לקוחות אחרים, לא נחשב שהזיק לו בחזרתו, ולכן מותר לו לבטל את ההזמנה ולא חייב לשלם על הקלף.