חיוב חלה בעיסה שמורכבת מקמח וקוואקר

שאלה:

כשיש קמח חיטה שעדיין אינו בשיעור המחייב הפרשת חלה, ומערבים עמו יחד קוואקר [שיבולת שועל] שיעור מועט המשלימו לשיעור חלה [ושניהם יחד נעשים עיסה ולא אח"כ]. אבל הקוואקר אינו נעשה קמח אלא הוא חתיכות של גרעינים, האם עי"ז מתחייבת העיסה בהפרשת חלה, והאם יש לברך על כך.

תשובה:

שלום וברכה

בס' משפטי ארץ חלה פרק א הערה 64 הסתפקו בכעין זה, לגבי עשיית קמח מלא באופן שבתחילה שוים גרעיני במים וכשהם מתרככים מרסקים אותם ואינם נעשים ממש קמח, ואחר כך מערבים בהם קמח פחות מכשיעור, אם חייבים בחלה, וצידדו שהספק הוא רק אם חייבים כבר בשעת הלישה, אבל לאחר האפייה ודאי חייבים ולכן אולי יש להפריש רק לאחר האפייה [אלא שזה יוצר בעיה עם כשרות התנור], ולכן אני מציע לא להכנס לחשש זה, וללוש באופן שבקמח עצמו כבר יש שיעור חלה.