השכן תבע אותי בבית משפט וגם בבית דין – מה עושים?

שאלה:

השכן מעלי תבע אותי בערכאות בעיריית ירושלים על שסגרתי מרפסת עם חלונות ללא היתר , וקיבלתי הזמנה מבית המשפט של העירייה לתאריך 25.10.23 לדיון , והשבוע קיבלתי הזמנה לדין תורה לתאריך יום רביעי כ"ג תמוז באותו עניין ומאותו שכן, השאלה האם בית הדין יכול לדון כל זמן שיש לי הליך בבית המשפט אחר ? והשאלה שניה אם אני ילך לבית הדין ובית הדין יפסוק מה שיפסוק, למי אני צריך לשמוע ?

תשובה:

שלום וברכה,

עליך לדרוש בדין תורה שהתובע יסיר את התביעה בערכאות. ותדרוש בבית הדין שאתה מסכים לחתום בוררות בתנאי שהדיון בבית משפט יבוטל, ואין שום היגיון שאתה צריך לעבור הליך של תביעה גם בבית דין וגם בבית משפט.

בדרך כלל בתביעה אזרחית אם אתם חותמים בוררות בבית דין רבני, התובע לא יכול לתבוע אח"כ בערכאות, והבית משפט יכבד את הפסיקה של בית הדין [חוק הבוררות]. לגבי תביעה בעירייה זה שונה, התובעים הם העירייה ולא השכן – השכן הלשין לעירייה והעירייה שלחה פקח שתיעד את ההלשנה והעירייה פתחה תביעה נגדו, ודינו של השכן שהלשין כדין מוסר [ברוב המקרים]. בעיקרון לא היה ניתן למשוך את התביעה, אולם יכול התובע לשלוח מכתב שמושך את התביעה והולך לדון אם השכן בבית הדין. יש מקרים שהמחלקה המשפטית תכבד את הבקשה ויסכימו לסגור את התיק כדי שלא יהיו סכסוכי שכנות – שהיום הוא מלשין ומחר הוא מלשין וכו'. כדאי לצרף מכתב מבית הדין שמאשר שהצדדים חתמו בוררות והסכסוך יתיישב בבית הדין. במקרים רבים בית משפט מעדיף להעביר את השיפוט בבית הדין ששם מיישבים סכסוכים ולא דנים דווקא לפי הספר…
יתכן והתובע יספר בבית דין שהוא לא הגיש את התביעה, והוא מצידו רוצה לדון בבית דין, אולם גם במקרה כזה אין משמעות לפסיקה של בית דין אם אתה נתבע בבית משפט ושם יפסקו אחרת ותהיה מחויב לפסיקה של בית משפט. ולכן בכל מקרה תבקש שבית דין יכוף על התובע לבקש מהעירייה למשוך את התביעה.

לפני הדיון בבית הדין אתה צריך לדרוש שהתובע יסלק את התביעה. בית הדין לא יכפה עליו לסלק את התביעה אלא אחרי שתחתום בוררות. אבל אתה צריך לדרוש שלא ישמעו את טענות הצדדים רק אחרי שימשכו את התביעה מבית משפט. אין שום היגיון שאתה צריך לעבור הליך של תביעה בבית משפט וגם בבית הדין.
כיון שאתה נתבע נשארת לך הזכות לבחור באיזה בית דין לדון, כדין הלך אחר הנתבע, והעובדה שהוא פתח הליך בערכאות ואתה תובע אותו לסלק את התביעה זה לא הופך אותך לתובע, אלא הזכות שלך כנתבע עומדת לזכותך, כמבואר בספר סדר הדין פ"ב הלכה טו.

בהצלחה.

נ.ב. תודה לר' מאיר צפר שעזר לי במתן יעוץ בעריכת התשובה.

הצטרף לדיון

תגובה 1