חוות דעת ציבורית על שירות או מוצר וכיבוד אדם

שאלה:

לכבוד הרב,
א. אם מעוניין לשאול אנשים בפורום לגבי מוצר של חברה מסוימת (סוג של חוות דעת ממה שקנה) האם יש בזה לשון הרע? אם כן, איך אפשר לשאול רק באופן פרטי בלי פירסום?
ב.אם רוצים לדעת על אדם מסוים שמציע שירות, שיש מקום לפקפק באמינות של מה שמנסה למכור (זה לא משהו פיזי אלה עזרה לעשות שיפור מסוים רפואית), אם שאולים כנ"ל (בפורום וכו') יש הזה חשש ל"ה?
ג. שאומרים שלא חייבים לכבד אדם מסוים נניח הוריו, מה פירוש הדבר שפטור מלכבד, אם הוא בסביבתם כן ייכבד, או פשוט יכול לנהוג בהם כאדם רגיל ולא כהוריו?
תודה ושבת שלום

תשובה:

שלום וברכה

1. תשאל שם אם מישהו מכיר את המוצר ויכול לשלוח לך הודעה פרטית על כך כי יש לך שאלה בנושא זה, ואז תשאל אותו באופן פרטי.

2. שאלה עקרונית על מוצר טבעוני מסויים שאין עליו הוכחות לכאורה מותר לשאול גלוי, יש בזה צורך לרבים.

3. ראשית אינני מכיר הורים שלא צריך לכבד אותם, גם הורים רשעים כתב השו"ע שמצוה לכבדם. כמו כן גם מי שאין חובה לכבד יש איסור לבזות.

בהצלחה רבה ושבת שלום. אני מקצר בגלל השבת הנכנסת.