לתרומות לחץ כאן

פרעון שיק דחוי במחיר מוזל

שאלה:

שלום,
ברשותי מס' שיקים בגין עסקאות שביצעתי. התאריך שלהם רחוק יותר.
אני מעוניין לפרוט אותם בזמן הנוכחי אצל אדם מסויים. אותו אדם מבקש סכום מסויים עבור כך. האם מותר לתת לו את השיקים והוא ייתן לי תמורה מופחתת?

תשובה:

שלום וברכה,

פריטת צ'קים מאוחרים עבור תשלום מזומן במחיר מוזל, נחשב ריבית. למשל צ'יק של 1,000 ש"ח בעל הצ'יק מקבל 900 עבור צ'יק דחוי של 1,000, נמצא שמקבל עתה 900 ופורע 1,000. 

אם יש תנאי שאם יהיו בעיות עם הצ'יק הצ'ינג' לא פונה לנותן הצ'יק אלא לבעל הצ'יק, והפורט מסיר אחריותו מהצ'יק מותר לפדות צ'קים משום שבזה אינו הלוואה אלא מכירת צ'קים.

אם יש היתר עסקה לצ'ינג' מותר לפרוט שם צ'יקים בתנאי שהרווח אינו עולה כ12-15% לשנה.

בהצלחה. 

מקורות:

פסק השו"ע יו"ד סימן קעג סעיף ד שמותר למלווה למכור לאחר שט"ח, ובתנאי שאחריות הפסדים שמחמת הלווה – יעני או שאין לו לפרוע, חל על הקונה. וביאר הט"ז שאם יהיה על המוכר נחשב להלוואה ולא מכירת שט"ח.

מבואר בזה שמכירת שטרות המוזכר בתלמוד ובפוסקים, שהמוכר יצא מהחוב ונקנה ללקוח. והלקוח דן עם הלווה, ואם הלוה לא ישלם, הלקוח סופג את ההפסד. נמצא שבפריטת צ'קים בזמנינו שאם הצ'ק לא נפדה בבנק חוזר הצ'ינג' לנותן הצ'ק ומבטל את העסקה. והצ'ינג' לא מוכן לספוג את ההפסד, ולכן אין זה מכירת חוב, אלא כהלוואה שמקבל המוכר הצ'ק עם פירעון גדול יותר. ואין לפדות צ'קים דחויים רק במקום שיש להם היתר עסקה. או שיתנו שהפודה את הצ'יק מסיר אחריותו על הצ'יק והצ'ינג' ידון רק עם בל הצ'יק בלבד.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל