מדוע אין איסור ריבית ברכישת מנוי

שאלה:

בס”ד

שלום וברכה,

נהניתי מאד, וישר כוח על המידע באתר.

אני רב המשיב באתר טהרת המשפחה.

משתמשי האתר משלמים על שימוש באתר. (אני תורם את זמני ללא תמורה.)

אם המשתמשים משלמים על שנה מראש, העלות היא סכום מסויים.

אם המשתמשים משלמים על 3 שנים מראש, העלות היא פחות.

1. מנהלי האתר שואלים האם יש בהנחה זו איזה איסור ריבית מן התורה או מדרבנן?

2. אם יש בעיה הלכתית, האם יש צורה שבה יש כן היתר?

בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

שאלתך קיימת בכל רכישת מנוי, שלקוחות שמשלמים על כל כניסה התשלום יקר, ואם רוכשים מנוי חודשי/שנתי התשלום הוא זול מאוד, ומדוע לא יהיה איסור ריבית אם משלם על מנוי מראש ומקבל הוזלה.

אלא שידוע במסחר שההוזלה שנותנים למנוי לא בגלל הקדמת המעות, אלא שמשתלם לחברה שיודעים מראש שיש להם לקוחות מובטחים לתקופה הקרובה, ונוח להם לנהל את העסק כשיודעים על לקוחות קבועים מראש. ולכן ההוזלה היא להבטיח להם לקוחות לתקופה הבאה ולא בגלל הקדמת המעות.

סברה נוספת, שידוע במסחר שרכישה בסיטונאות מחירה זול יותר מרכישה יחידנית, ולכן לקוח שרוכש מנוי קונה כמות גדולה של כניסות, ובאמת המחיר הוא זול למי שרוכש בבת אחת כמות גדולה, ולכן אין בכך הוזלה עבור הקדמת המעות.

סברה נוספת, שאם הלקוח לא ינצל את המנוי שרכש, הלקוח מפסיד, וכיון שיתכן שלא ינצל את הזכות שלו ויפסיד מהקדמת המעות דינו שווה לנאמר בשו"ע (סימן קעג סעיף ט) מוכר וקונה שהתנו שמוכר לו את כל החלב של העיזים בין רב בין מעט, הרי זה מותר. וכמו כן במנוי הלקוח רוכש זכות לתקופה, וגם אם לא ינצל את הזכות יפסיד את כספו, ולכן אין בכך איסור ריבית.

על כן מותר לבעלי האתר למכור זכות שימוש באתר לשנה ומחיר מוזל למנוי עבור שלוש שנים, ואין בכך איסור ריבית.

ותזכו להגדיל תורה ולהרבות דבר ה' – זו הלכה.

מקורות:

ראה נתיבות שלום סו"ס קעו.