היה מעשרה ראשונים ויצא, האם איבד את הזכות?

שאלה:

שלום וברכה
אם אני נמצא בין העשרה הראשונים בבית הכנסת לפני התפילה, אבל לאחר שהוא מתמלא קצת (עדיין לא התחילה התפילה) יצאתי להתפנות וחזרתי,
האם ביציאתי אני מאבד את הזכות שהייתי מהעשרה ראשונים? כי בפעם השניה לכאורה אני נכנס לקבוצה של 30-40 ולא לעשרה הראשונים.
תודה רבה

תשובה:

בספר פרי עץ חיים לאר"י כתב: אחרי שיבוא לבית הכנסת מעשרה ראשונים לא יצא משם עד שישלים תפילתו. והובא במגן אברהם בסי' צ וראה משנה ברורה שם ס"ק מז. ונראה שעיקר המעלה היא כשנכנס ואינו יוצא משם עד לאחר התפילה. יתכן שיש לדקדק כך גם מהנהגת האר"י עצמו שהיה לו חולי מעיים והיה חייב לנקות גופו ולא יכול היה לבוא מעשרה ראשונים, ולכאורה יכול היה לבוא ואחר כך ללכת ולחזור שוב, וכנראה סבר שאין בזה ענין. אמנם יכול להיות שזה היה טורח וביטול תורה ולכן לא נהג כך.