תגובות שליליות על עסק מסוים באינטרנט

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים.

יצא לי לא פעם להזמין מוצרים מאתרים מסוימים ולא תמיד סופקו המוצרים כפי שהיו מפורסמים באתר ויצא ששילמתי אקסטרה כסף או שלא רצו להחזיר לי את הכסף וכל מיני בעיות דומות שקשורות לגזל מימני.

השאלה: האם אפשר לפרסם באינטרנט לעיני כל תגובות שליליות על העסק על מנת שאנשים אחרים יזהרו?
ומה אם בעל העסק הינו יהודי אך אינו שומר תורה ומצות? או שבעל העסק גוי?

אשמח לעזרתכם בענין, תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

פרסום תגובה שלילית דינה כלשון הרע לתועלת, שמותר לספר לשון הרע לתועלת בהתקיים התנאים שכתב החפץ חיים, ולהיזהר שלא להחמיר את המצב אלא לספר את הדברים כהוויתן כדי שלא להיכשל באיסור לשון הרע.

אין איסור לשון הרע על יהודי מומר, אולם כיום רוב החילונים דינם כתינוקות שנישבו ואין להם דין של מומר.

בהצלחה.

מקורות:

החפץ חיים כלל י כתב שלשון הרע לתועלת מותרת בהתקיים שבעה תנאים: 1. שיראה בעצמו ולא ששמע מאחרים. 2. שלא יחליט מהר שהשני פעל שלא כדין, אלא יתבונן היטב האם השני עשה עוול. 3. שיוכיח את החוטא תחילה בלשון רכה. 4. שלא יגדיל את העוולה יותר ממה שהיא. 5.  שיתכוון לתועלת ולא לנקמה או שנאה. 6. אם יכול לסבב שתגיע התועלת בצורה אחרת. 7. שלא יגיע לו נזק יותר מכפי הדין.