מוסר והצלת חילוני או גוי

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
1. האם דין התובע בבית משפט חילוני דין מוסר?
2.האם מותר לתבוע גוי או חילוני בבית משפט חילוני?
3. האם מותר להרוג אדם מהעולם התחתון שסוחט יהודים וגם ידוע שרצח יותר מ3 יהודים ומה הדין אם רצח חילונים?
4. האם מי שמותר לרוצחו האם בימינו שיש עם זה בעיה זה מותר ומה הדין אם יכול לעשות זאת בלי להיתפס?
5. האם מצילים חילוני בימינו שיש בעיה מצד המדינה? ומה הדין אם זה בשבת שהרי אין פה פיקוח נפש לחלל עליו שבת שהיא מהחמורות בתורה
6. מה לגבי גוי?

תשובה:

שלום וברכה,

1. תביעה בבית משפט אינו מוסר, אלא איסור פנייה לערכאות. דין מוסר שייך אם מלשין לרשויות ומסבך אותו עם הרשויות.

2. כל תביעה יש לפנות לבית דין רבני תחילה, וגם אם מדובר בגוי או באדם חילוני צריך לתבוע בבית דין, ואם הנתבע לא יופיע בית דין יתנו מיד היתר לפנייה לערכאות. אם מדובר בחברה גדולה שבבעלות חילוניים, מותר לפנות מיד לערכאות.

3. אסור לאדם פרטי לרצוח בשום אופן. האם למדינה יש היתר לפי הלכה להרוג זה נידון הלכתי שלא שייך לכאן, אבל אדם פרטי אין היתר לרצוח כלל, אלא אם כן השני 'רודף' [שרודף להרוג אותו או את אחרים].

4. אין היתר לרצוח כלל, גם אם לא יתפס.

5.6. כיום מותר בשבת להציל גוי או מחלל שבת, ולמרות שמעיקר הדין לא מחללים שבת על גוי, בנידון דידן אם לא יחללו שבת על הגוי ועל יהודי יחללו שבת, תתרבה השנאה על ישראל ויהיה סכנה לעם ישראל, וכדי שיהיו יכולים לטפל בחולי ישראל מותר לחלל גם על חולים גויים – כך אמר הגרש"ז אוירבך זצ"ל.

בהצלחה.