לשלם לעמותה של גיור

שאלה:

גיורנו את בתנו במכון פוע"ה ותרמנו מעט לעמותה אחרי הגיור.
כעבור שנה-שנתיים מהגיור עשינו הוראת קבע לפוע"ה למשך שנה בסכום משמעותי יותר.
קראתי שאסור לשלם לדיינים,האם הסכום המשמעותי פוסל את הגיור?

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור לתרום לעמותה שעזרה לך, ואין זה שכר הדיינים כמו שיבואר במקורות. וטוב עשית שתרמת לעמותה שעזרה לך, ויש בכך הכרת הטוב.

בהצלחה.

מקורות:

במשנה בכורות כט, א הנוטל שכרו לדון – דיניו בטילים, להעיד – עדותיו בטילין, להזות ולקדש – מימיו מי מערה אפרו אפר מקלה. וכן נפסק בשו"ע חו"מ סימן ט סעיף ה. ובסימן לד סעיף יח

רבו הפסוקים לעסוק על כך שהדיינים נוטלים שכר, יש שכתבו שאם הבעלי דין באו לפני הדיינים אין איסור לתת שכר לדון [הכוונה ששניהם נותנים שכר בשווה זה בפני זה, אבל אסור שרק צד אחד ישלם שזה נקרא שוחד].

אם נותן שכר בטלה מותר, ויש שכתבו שדיינים שקבועים לדון ובגלל זה לא עוסקים במשא ומתן נחשב לבטלה דמוכח ומותר לקבל שכר.

במקרה שלך לא שילמת לדיינים והכסף לא הגיע לדיינים, אלא שילמת לעמותה שמחזיקה את הדיינים, שעל זה לא נאמר האיסור כלל. ואדרבה יש מצווה לסייע ולעזור לעמותה שמושיטים עזרה לציבור, ויש בדבר זה גם החזקת תורה וגם הכרת הטוב.