בניה מעל השכן

שאלה:

שלום

אדם שסגר את המרפסת הפרטית שלו (לא הרחבה ברכוש המשותף אל במרפסת הפרטית שלו), האם חייב לתת לשכן מעל אפשרות לבנות על גג ההרחבה?
(בהרחבה ברכוש המשותף קראתי כאן בתשובות שאינו יכול לעכב מהשכן מעל להרחיב, אלא שצריך להשתתף איתו בעלות התקרה, אך מה קורה כשמדובר בסגירה של מרפסת שהיא חלק מהדירה המקורית)

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

שכן שסוגר חצר פרטית או במרפסת פרטית, לא ניתן לחייבו לסגור בבניה רגילה, כיון שלא משועבד לשכנים מעל לתת להם לבנות. אחרי שהשכן מסכים לסגור את המרפסת מותר לשכנים שעל גביו לבנות, כיון שלבעל המרפסת אין גובה עד הרקיע אלא הגובה הקומה שלו, אבל לא חייב לסגור בבנייה רגילה.

אם אתה השכן העליון שרוצה לבנות על גביו אתה צריך לשלם על הבנייה, אלא שאם תהיה הוכחה שיש לשכן מתחת הנאה מהבנייה שלך [כגון שמשתמש שם בחדר שינה או כדומה], יהיה ניתן לחייבו מדין 'נהנה'.

לסיכום: אתה לא יכול לחייב אותו לבנות בבנייה רגילה, אבל אחרי שאתה בונה אם תיהיה הוכחה של 'נהנה' תוכל לחייב אותו בחצי מעלות התקרה שלו.

בהצלחה.