בירך על פחות מכזית

שאלה:

בס"ד

אם ברכתי על המחייה על כמות שהיא פחותה מכזית מתוך ספק , האם יוצאים ידי חובה בדיעבד ? או שזה ברכה לבטלה?

תודה רבה.

תשובה:

בעיקרון זו ברכה לבטלה. אמנם לענין התחושה הקשה בענין זה, יש לציין שיש מחלוקת גדולה מה הוא כזית, יש אומרים 9 סמ"ק ויש אומרים 13 סמ"ק ויש אומרים 17 סמ"ק, אז נכון אנחנו חוששים לדעה שזה 27 סמ"ק, אבל לדעות הנ"ל אני מניח שזה כן היה כזית ומחוייב בברכה. אדרבה, יש להמנע מלאכול שיעור מסופק שתלוי בדעות הנ"ל, ושי לאכול שיעור שהוא ודאי כזית.