מסחר בתשמישי קדושה

שאלה:

שלום וברכה
אני סופר סת"ם ויש לקוח שביקש ממני פיטום הקטורת גדול. אין באפשרותי לכתוב לו כעת אך אני מכיר סופר שמוכר כזה ב1200 ש"ח לכל דורש. בשוק יש כאלו שנמכרים 1800 ש"ח ויותר , האם מותר לי לומר ללקוח שאני יכול להשיג מסופר אחר ולמכור ב1800 ש"ח ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם אתה קונה מסופר אחר, אתה צריך לגבות את התשלום ששילמת פלוס שכ"ט בלבד. ואסור לך למכור מ1.800 ש"ח למרות שבפועל יש כאלה שמוכרים במחיר כזה. וראה בנימוקים.

בהצלחה.

נימוקים:

לקוח שמזמין למשל בחנות רהיטים, בעל החנות רוכש עבור הלקוח ומוכר במחיר גבוה מהמחיר שהוא שילם עבור הרהיט. ובוודאי שבדבר זה אין איסור. משום שהמוכר שמזמין הוא המוכר, אלא שהוא קונה מהיצרן ומוכר ללקוח, ובעל החנות לא שליח של הלקוח, אלא קונה ומוכר. במקרה שלך אתה לא סוחר בסת"ם ובפיטום הקטורת, והלקוח ניגש אליך כסופר פרטי שתכתוב לו, וכשהצעת לו שאתה תרכוש מסופר אחר, הרי אתה שליח שלו למכור. ולכן אם הפיטום הקטורת היה נאנס בדבר ההפסד היה על הלקוח, בשונה מחנות רהיטים שההפסד הוא על המוכר. וכיון שאתה שליח של הלקוח, אסור לך לגבות יותר ממה שקנית מהסופר השני.