הצעת מחיר ללקוח ודורשים תוספת מע"מ

שאלה:

רקע לשאלות:
אם רופא יהודי אורתודוקסי במדינת ישראל בדורנו,
אמר למטופל יהודי בתחילת התור, שהתור בהיותו לחוות דעת משפטית עולה ₪2500.
וגם במזכירות של המרפאה שלו, אמרו מספר רב של פעמים, לפני קביעת התאריך והשעה של התור, שתור לחוות דעת משפטית אצל הרופא הזה עולה ₪2500. ניתן לחייג שוב למזכירות המרפאה הזאת, ולהקליט אותם משיבים את התשובה הזאת גם כעת, כאשר שואלים אותם כמה עולה תור לחוות דעת משפטית אצל הרופא הספציפי הזה. ורק בסוף התור כשהמטופל רצה לשלם על התור, הרופא פתאום גילה למטופל, ש-₪2500 זה בלי מע"מ. ושהמטופל צריך להוסיף ₪425 מע"מ. ולשלם סהכ: ₪2925. וגם בקבלה על התשלום, שהרופא נתן הוא רשם:
לפני מע"מ ₪2500. מע"מ ₪425. סהכ כולל מע"מ ₪2925.
השאלות:
1] האם הרופא קיים בכך עברה מדאורייתא ו/או מדרבנן?
2] האם צריך להעיר לרופא הזה, על כך שאסור לו לקיים כך?
3] אם היהודי הזה כבר שילם לו, את מלוא המחיר: ₪2925,
האם הרופא היהודי הזה, חייב להחזיר את מלוא סכום המע"מ,
למטופל-היהודי שרשם עבורו את החוות דעת המשפטית?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

מקובל שקובעים מחיר המחיר כולל מע"מ, ולכן אם קבעו על מחיר של 2,500 ש"ח, לא יכול אח"כ לדרוש תוספת מע"מ. ולכן אם טיפלו בלקוח וגובים מחיר לא יכולים לגבות יותר מ2,500 ש"ח, ואם מכריחים את הלקוח לשלם יותר מ2,500 ש"ח הרי זה גזל.

בהצלחה.